گرافیک کامپیوتر بخش ضروری انواع و اقسام کامپیوترهای شخصی و لپتاپها محسوب میشود. GPU مخفف «واحد پردازش گرافیکی» است که به آن پردازندهی گرافیکی هم گفته میشود و به طور بسیار خلاصه، مسؤول نمایش تصاویر در مانیتور سیستم به حساب میآید. در ادامه به ماهیت این بخش از کامپیوترها میپردازیم و دلایل اهمیت آن را توضیح میدهیم.
در هنگام خرید لپ تاپ یا جمع کردن یک کیس خانگی با دو نوع گرافیک مواجه می شوید: مجزا و مجتمع.
گرافیک مجزا از سخت افزار مجزا بر روی دستگاه بهره می برد و یک انتخاب جدی برای کسانی است که می خواهند دستگاهی با کارت گرافیک مجزا داشته باشند. اما گرافیک مجتمع توان و منابع مورد نیاز خود را از دیگر قطعات سیستم قرض می گیرد و به عنوان راه حلی برای برطرف کردن مشکلات اولیه تعبیه شده است. البته نکته ی مهم این است که هر کدام از این دو ویژگی های مثبت و منفی خود را دارند که پیش از انتخاب باید این به آن ها توجه نمود.
1.گرافیک مجتمع چیست؟
گرافیک مجتمع به گرافیکی گفته می شود که واحد گرافیک آن بر روی همان پردازنده ی آن قرار دارد و از سخت افزاری جدا بهره نمی برد. این مسئله چند مزیت دارد: کمتر جا می گیرد، انرژی کمتری مصرف می شود و قیمت تمام شده دستگاه نیز کمتر از کارت گرافیک های مجزا است. گرافیک مجتمع جایگزین مناسبی برای کارت گرافیک مجزا نیست. هرچند در سال های اخیر واحدهای گرافیکی مجتمع پیشرفت چشمگیری داشته اند و به توانایی اجرای بازی های معمولی و پخش فیلم هایی با کیفیت 4K نیز دست یافته اند هم چنان در برخی کارها با مشکل مواجه خواهند شد. گرافیک مجتمع مناسب اجرای نرم افزار های تخصصی در حوزه پردازش تصویر نیست و برای اجرای بازی های به روز نیز نباید روی آنها حساب نمود.
نکته مهم دیگر این است که گرافیک مجتمع از مموری اصلی سیستم استفاده میکنند. به همین علت است که گاهی از اصطلاح گرافیک به اشتراک گذاشته شده از آن ها یاد می شود. به عنوان مثال اگر لپ تاپ شما 8 گیگابایت حافظه ی رم داشته باشد و 1 گیگابایت آن را به اشتراک بگذارد در این صورت دیگر آن 1 گیگابایت برای اجرای نرم افزار در دسترس نخواهد بود و در عمل دستگاه شما 7 گیگابایت فضای رم خواهد داشت.
امروزه اکثر پردازنده ها دارای واحد گرافیکی مجتمع نیز می باشند. حال ممکن است که لپ تاپ شما کارت گرافیک مجزا نیز داشته باشد که در این صورت نرم افزاری به خصوص وظیفه تقسیم وظایف بین این دو واحد را انجام خواهد داد.
گرافیک مجتمع بیشتر در دستگاه هایی که با محدودیت در طراحی اندازه مواجه هستیم مانند لپ تاپ ، گوشی، تبلت مورد استقبال قرار می گیرند.
2.کارت گرافیک مجزا چیست؟
کارت گرافیک مجزا همانطور که از اسم آن مشخص است یک قطعه ی سخت افزاری جدای از دیگر قطعات سیستم می باشد و بر روی بورد دستگاه قرار می گیرد که وظیفه انجام پردازش های گرافیکی را بر عهده دارد. نام دیگرآن کارت ویدیو می باشد.
در حال حاضر انواع مختلفی از کارت های گرافیک وجود دارد که همگی آن ها دارای وجه مشترک واحدی گرافیکی برای پردازش، حافظه اختصاصی رم و یک فن برای خنک کردن این قطعه می باشند.
ویژگی داشتن دستگاهی که کارت گرافیک مجزا دارد این است که در این صورت اگر کارت گرافیک مناسبی انتخاب کرده باشید دستگاه شما توان بر آورده کردن تمام نیاز های شما خواهد بود. این قطعه دیگر نیازی به استفاده از رم دستگاه شما ندارد و از رم مجزای خود بهره می برد. از طرفی این قطعه گران قیمت ، جا گیر و مستعد تولید گرمای بسیار زیادی است.
کارت گرافیک های مجزا بیشتر بر روی سیستم های خانگی و لپ تاپ های میان رده و بالارده که برای افراد حرفه ای و افرادی که بازی های سنگین را بر روی سسیتم خود اجرا می کنند دیده می شود.
-کارت گرافیک مجزا قدرتمند تر است
-کارت گرافیک مجزا انرژی بیشتری مصرف میکند
دلیل این مسئله نیز مشخص است. کارت گرافیک های مجزا قدرت بیشتری دارند که این مسئله خود نیاز به مصرف انژی بیشتری است. از طرفی وجود فن اختصاصی برای خنک کردن این قطعه را نیز نباید فراموش کرد که مصرف باتری و انرژی را بیشتر هم می کند. تست ها نشان می دهند که کارت گرافیکی مانند Nvidia Titan Xp تا دمای 85 درجه و حتی بیشتر می تواند داغ شود که اگر دمای پردازنده و دیگر قطعات سیستم را نیز در کنار این قطعه در نظر بگیریم علت عدم تمایل شرکت ها تا حد ممکن به استفاده از کارت گرافیک های مجزا در محصولات خود را متوجه خواهیم شد.
برای مقایسه پردازنده ی Core M با گرافیک مجتمع در هنگام اجرای بازی هایی با نهایت توان خود نهایتا 71 درجه داغ شده است. این مسئله در کنار این که واحد های گرافیکی توسط همان فن پردازنده خنک می شوند و نیاز به وجود فن مجزا ندارند، باعث بهبود چشم گیری در مصرف انرژی و در نتیجه باتری لپ تاپ شما خواهد شد.
-چه لپ تاپ هایی با کارت گرافیک مجزا وجود دارند
به طور گسترده لپ تاپ های سری رندرینگ و گیمینگ دارای پردازنده گرافیکی مجزا هستند که به دو دسته Nvida و AMD تقسیم می شوند و هر دو شرکت به نحو احسن ، سری های قدرتمندی میسازند که در راجب این موضوع می توانید از طریق پشتیبانی ما در ارتباط باشید.
بیشتر لپ تاپ هایی که حداقل از 2 گیگابایت کارت گرافیک قدرتمند برخوردار هستند دستگاهایی همه چیز تمامی هستند.
-گرافیک مجتمع ارزان تر است
کامپیوتر ها و لپ تاپ هایی که از کارت گرافیک مجزا استفاده نمی کنند قیمت کمتری نیز دارند . این به معنای به درد نخور بودن این دستگاه ها نیست . به عنوان مثال اپل در تمام مکبوک پرو های 15 اینچی خود از گرافیک مجتمع استفاده نموده است و در عین حال این دستگاه ها جزو گران ترین دستگاه های در رده خود هستند.
-کارت گرافیک مجزا برای بازی بهتر است
ممکن است این سوال برای شما پیش آید که اگر گرافیک مجتمع قدرت کمتری دارد پس برای انجام بازی ها باید به سراغ دستگاه های گرافیک دار برویم؟ نه الزاما و اصلا هم پیشنهاد نمیشود که برای بازی به سمت لپ تاپ های بدون گرافیک مجزا یا مجتمع بروید.
استیم که بزرگترین پلتفرم بازی های آنلاین است هر ماه سخت افزار استفاده شده برای بازی هایش را منتشر می کند که با توجه به آن می بینید که گرافیک های مجتمع این لیست را تصرف کرده اند. اما نکته اصلی اینجاست که بر طبق آمار تنها 10 درصد گیمر ها از گرافیک های مجتمع اینتل استفاده می کنند.
توجه داشته باشید که لپ تاپ هایی که بدون کارت گرافیک مجزا هستند به هیچ وجه قابل ارتقا نیستند،راهکارهایی برای کارت گرافیک مجزا در لپ تاپ با داشتن پورت تاندربولت امکان پذیر است برای مطلع شدن از این موضوع پیشنهاد میکنم مقاله پورت تاندربولت چیست را در لاکچری لپ تاپ با توضیحات کامل بخوانید.
جهت خرید لپ تاپ های با گرافیک مجزا و بدون گرافیک به فروشگاه ما سر بزنید و با تضمین قیمت و کیفیت ارائه خواهیم داد.